Padure eoliana

Da, ati vazut bine: o padure eoliana, chiar la noi, in Romanica noastra, si anume in Dobrogea, Tulcea. In drumul spre litoral, cei care aleg ruta prin Macin pot vedea cu usurinta cei trei copacei:iar in viitorul apropiat nu vor fi singurii: li se vor mai alatura inca 200-250 de semeni.

Tocmai din Olanda si Germania au venit oameni sa planteze acesti minunati arbori pe teritoriul nostru, foarte roditor - din pacate pentru noi foarte putin exploatat. E mare pacat ca ministerele noastre nu ii sprijina pe romani sa isi dezvolte o afacere - si cred ca nu gresesc zicand ca in mai toate domeniile - ajungand ca tara noastra sa fie impartita bucatica cu bucatica strainilor(o bucatica mica cu inca o bucatica mica se face o bucatica mai mare si tot asa)...

Asadar, sa imi continui povestea... Cu un mic ajutor am ajuns in zona unde se fac plantarile si am putut face cateva poze sugestive a ceea ce se petrece dincolo de semnul "accesul interzis". Radacinile adanci si puternice au avut nevoie de fundatii de un kilometru adancime in sol pentru a putea sustine gigantii.


In iulie, cand sunt facute pozele, respectiv momentul colindarii zonei cu pricina, erau plantati trei copacei(a doua si a treia poza), urmand ca acestia sa creasca cu ajutorul macaralelor imense, sa ajunga in final o sursa de energie regenerabila veritabila. Alte 5 rasaduri erau in curs de plantare.

Satele din zona vor fi alimentate timp de cativa ani cu energie electrica fara sa plateasca, datorita cedarii terenurilor industriasilor straini, sute de hectare de teren din zona rurala fiind deja contractate pentru exploatarea energiei vantului.

Desi aceste instalatii nu sunt poluante, iar energia generata nu afecteaza mediul, exista si ecologisti care sunt impotriva investitiilor, sustinand ca pericliteaza existenta a aproximativ 400 de specii de pasari protejate, a peste un milion de pasari migratoare, si totodata, a aproximativ 400 de specii de plante in pericol de disparitie.

Avand in vedere ca proiectele sunt in deja in aplicare, nu prea mai vad o cale de scapare a celor impotriva turbinelor eoliene din judetul Tulcea.

Intotdeauna e de ales: sa impaci capra sau varza... Logic, castiga cei mai puternici, in cazul nostru strainii. Cu toate astea, nu pot spune ca este un lucru rau. Vom avea si noi partea noastra de castig...

 
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response.
3 Responses
  1. f. interesant subiectul si frumoase pozele. am auzit si eu ceva de povestea asta, acum ma bucur ca am si vazut-o. f. bine, lasa sa le faca, energia curata e buna. cred ca e un exemplu pe care ar trebui sa-l urmeze astia in mai multe domenii.

  2. a, si ai un blog frumos, curat. imi place, felicitari!!

  3. Salutare.Am si eu un site de Bancuri glume si culmi, si anume http://culmi.blogspot.com si daca vrei sa faci un link exchange cu mine te rog sa vizitezi http://culmi.blogspot.com/2009/07/schimb-de-link-uri.html sau sa imi dai un add pe mess la id rfi_scan .Mersi frumos.O zi buna